spot_img
AcasăFamilieEcografia morfologică de trimestru I vă arată dacă veţi avea un bebeluş...

Ecografia morfologică de trimestru I vă arată dacă veţi avea un bebeluş sănătos

- Publicitate -spot_img

Aţi aflat că sunteţi însărcinată? În aceste condiţii, este necesar a vă prezenta la medic pentru ecografia morfologică de trimestrul I, o investigaţie extrem de importantă, care vă asigură că sănătatea bebeluşului pe care îl purtaţi în pântece este cea normală.

Această morfologie fetală de trimestrul I se realizează între 11-14 săptămâni, atunci când fătul are o dimensiune cranio-caudală de 45/84 mm. Investigaţia are rolul de a estima vârsta exactă a fătului, în funcţie de lungimea lui, de a identifica posibilele sarcini multiple şi, bineînţeles, de a identifica posibilele suspiciuni pentru malformaţii cromozomiale.

„Din punctul meu de vedere, morfologia de trimestru I este extrem de importantă, cel puţin la fel de importantă ca şi cea de trimestrul doi. Intervalul 11-14 săptămâni de gestaţie reprezintă, de fapt, singurul moment în care poate fi depistat riscul ca mama să aibă un copilaş cu sindromul Down, Patau sau Edwards. Cele din urmă sunt sindroame genetice cu malformaţii ecografice destul de evidente, însă copilaşii cu sindromul Down pot arăta perfect, din punct de vedere ecografic, şi, totuşi sindromul să fie descoperit la naştere.

Screening-ul acestor sindroame presupune o componentă ecografică, măsurarea transulcenţei nucale, prezenţa osului nazal, funcţia valvei tricuspide, a ductului venos şi o componentă biochimică prin care se dozează două proteine din sângele matern. Acestea, împreună cu date anamnezice  ale pacientei sunt introduse într-un sistem care ne calculează riscul de sindroame genetice.

Pe lângă riscurile de trisomii, datorită ecografelor performante, putem examina în trimestrul I anatomia fătului, similar examinării din trimestrul II, iar aici mă refer la inimioară, de exemplu. Astfel, un medic cu experienţă în ultrasonografie, dacă dispune de un ecograf performant şi de o sondă de înaltă rezoluţie, poate depista în trimestrul I până la circa 65%-70% dintre malformaţiile de cord fetal. La fel, la nivelul creierului, care nu este încă dezvoltat, apar semne că totul va decurge bine sau ce ne trezesc suspiciunea unor viitoare probleme”, a declarat dr. Irina Lupaşcu Mihai, din cadrul Spitalului Euromaterna.

Medicul a precizat că, în intervalul 11-14 săptămâni de sarcină, se evaluează foarte bine craniul fetal, profilul fătului, coloana vertebrală, structurile intra-abdominale: stomac, rinichi, vezica urinară şi membrele (se pot vedea inclusiv degetele de la mâini).

 

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.