spot_img
AcasăBoli si afectiuniPsiholog: Autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, este o abilitate...

Psiholog: Autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, este o abilitate atipică

- Publicitate -spot_img

Psihologul Mădălina Stanca este de părere că autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică.

Simptomele autismului variază în funcţie de tipul şi severitatea afecţiunii şi se remarcă, de obicei, din primii ani de copilărie.

„Data de 2 aprilie este declarată ‘Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului’, prilej care ne îndeamnă la înţelegere, toleranţă, empatie, deschiderea spre a vedea dincolo de graniţele acestui diagnostic şi dorinţa de cunoaştere corectă a cauzelor care generează specificitatea acestor copii, dar şi la înţelegere şi apreciere faţă de cei care îi au alături, fie că sunt părinţii sau fraţi, fie colegi, cadre didactice. Pentru mine, părinţii sunt adevăraţi eroi! Îmi menţin convingerea, pe care o expun şi părinţilor care vin la cabinet, şi anume aceea că autismul nu ar trebui catalogat ca o dizabilitate, fiind o abilitate atipică. Nevoile bazale de atenţie, răbdare, îngrijire şi iubire sunt aceleaşi ca ale oricărui copil tipic. Copiii cu tulburare de spectru autist au nevoie de joacă, socializare, prieteni, la fel ca toţi copiii, iar cercetările demonstrează că implicarea şi acceptarea firească a persoanelor din mediul de contact aduc rezultate în demersul terapeutic”, a menţionat Mădălina Stanca.

Ea a punctat că, prin educarea atitudinii, putem aduce un plus atât vieţii noastre, cât şi a celor afectaţi de autism.

„Astfel, invitaţia mea este să integrăm acest diagnostic ca făcând parte parte din viaţă, să încercăm să dizolvăm rezistenţa la interacţiunea cu aceste fiinţe speciale, privindu-le frumosul (fie el exprimat prin atenţia la detalii, creativitate, modul specific de a reacţiona etc.) din spatele comportamentelor atipice. Lumea acestor copii este creată de modul cum noi ne raportăm la ei, îi acceptăm, îi integrăm, ne informăm corect şi îi privim ca parte firească a lumii universale! Să devenim conştienţi că autismul nu este o alegere şi că oricare dintre noi am fi putut fi în acest scenariu, iar împreună, educându-ne atitudinea, putem aduce un plus atât vieţii noastre, cât şi a lor!”, a mai precizat ea.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.