spot_img
AcasăBoli si afectiuniBrainaxy: Stimularea magnetică transcraniană, o soluţie pentru tratarea supărătoarelor migrene

Brainaxy: Stimularea magnetică transcraniană, o soluţie pentru tratarea supărătoarelor migrene

- Publicitate -spot_img

La ora actuală, migrena este a doua cauză principală de dizabilitate la nivel mondial, fiind mai frecventă în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani. Prevalența migrenei în rândul femeilor este de trei ori mai mare decât în rândul bărbaților. Estimările indică faptul că peste un miliard de persoane suferă de migrenă la nivel global, contribuind la aproximativ 41,1 milioane de ani de viață trăiți cu dizabilitate.

Potrivit conf. dr. Any Axelerad, migrena afectează mai des oamenii în timpul perioadei lor active profesional și adesea îi determină să renunțe la unele activități din viața de zi cu zi. Aproape 90% dintre cei afectați de migrenă suferă primul atac înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, iar aceste episoade survin în mod obișnuit între vârsta de 25 și 55 de ani.

Această afecțiune generează o greutate economică semnificativă, inclusiv costuri directe și indirecte. De exemplu, în Europa, costul anual al migrenei a fost estimat între 50 și 111 miliarde de euro în 2011. Costul mediu anual per persoană pentru migrenă a fost de 1222 de euro, din care 93% au reprezentat costuri indirecte. Se observă că o dizabilitate mai severă este asociată cu cheltuieli medicale semnificativ mai mari pentru persoanele care suferă de migrenă episodică sau cronică.

Pacienții cu migrenă prezintă frecvent comorbidități, cu o probabilitate de peste trei ori mai mare decât cei fără migrenă. Printre cele mai întâlnite afecțiuni asociate cu migrena se numără: insomnia, depresia, anxietatea și ulcerul gastric.

„Migrena este o formă primară de durere de cap. Există diverse tipuri de migrenă: migrena cu aură, migrena fără aură, migrena episodică și migrena cronică. Migrena cu aură se caracterizează prin apariția unor simptome neurologice tranzitorii, care de obicei preced sau uneori însoțesc cefaleea într-un atac de migrenă. Aproximativ o treime dintre cei afectați de migrenă experimentează aură. Migrena fără aură se manifestă prin atacuri recurente de durere de cap care durează între 4 și 72 de ore. Aceste atacuri sunt adesea caracterizate prin durere pulsantă unilaterală, de intensitate moderată sau severă, care se agravează în timpul activităților fizice obișnuite. În jur de două treimi dintre persoanele afectate de migrenă nu prezintă simptome de aură. Migrena episodică este definită ca având între 0 și 14 zile cu cefalee într-o lună. În timp ce migrena cronică este definită prin prezența a 15 sau mai multe zile de cefalee într-o lună, timp de cel puțin 3 luni consecutive, respectând criteriile ICHD-3 pentru migrenă în cel puțin 8 zile pe lună. Migrena cronică afectează între 1,4% și 2,2% dintre cei care suferă de migrenă”, a explicat specialistul.

Care sunt factorii declanşatori ai migrenei

Medicul a precizat că migrena este caracterizată de durere unilaterală, pulsatilă, de la moderată la severă, care poate persista între 4-72 de ore. De obicei, această durere este intensificată de activitățile fizice obișnuite. Simptomele asociate includ sensibilitate la lumină, sensibilitate la sunete, greață și vărsături.

Există numeroși factori care pot declanșa migrena, inclusiv consumul de alcool, abuzul de medicamente, stresul, programul de somn neregulat, expunerea la anumite mirosuri, sunete sau lumini intense, anumite alimente, fluctuațiile în starea vremii și consumul de cofeină.

Migrena poate manifesta atacuri episodice sau cronice. Migrena episodică implică o frecvență de până la 14 zile de migrenă pe lună, în timp ce migrena episodică cu frecvență ridicată se referă la 9–14 zile de migrenă pe lună. Pe de altă parte, migrena cronică este definită de prezența a 15 sau mai multe zile de migrenă în fiecare lună.

Cefaleea de abuz medicamentos se referă la cefalee care apare la persoanele care deja suferă de cefalee primară și care experimentează acest tip de durere de cap de cel puțin 15 zile pe lună, timp de mai mult de 3 luni, ca rezultat al utilizării excesive a medicamentelor prescrise pentru tratarea durerilor de cap acute sau simptomatice. Prevalența acestei afecțiuni în rândul populației generale este de aproximativ 1%, însă este mai frecvent întâlnită la persoanele cu migrenă cronică.

Doar câțiva dintre cei care suferă de migrenă sunt diagnosticați și chiar mai puțini primesc un tratament adecvat.

Prevenirea cronicizării poate ajuta la reducerea impactului migrenei

Din păcate, nu toți reacționează la medicația acută, iar siguranța și tolerabilitatea sunt o problemă, existând riscul de abuz. Eșecul terapiei este frecvent în tratamentul preventiv, iar efectele secundare pot duce la întreruperea prematură a tratamentului. Migrena poate avea consecințe semnificative între atacuri, cu unele persoane prezentând simptome între episoadele de durere, cunoscute sub numele de povară interictală. Prevenirea cronicizării poate ajuta la reducerea impactului migrenei. Într-un studiu european cu peste 9000 de adulți cu cefalee, doar 38% au fost diagnosticați cu migrenă și doar un număr mic a primit tratament adecvat. Doar între 3,4% și 11% dintre cei cu migrenă au primit tratament cu triptani, iar doar între 1,6% și 6,4% au primit tratament preventiv pentru migrenă.

Tratamentul pentru atacurile de migrenă poate fi împărțit în mai multe linii. În prima linie de tratament se recomandă administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene împreună cu un antiemetic prokinetic, în caz de necesitate. În a doua linie de tratament, se utilizează triptani, iar în cazul în care eficacitatea acestora este suboptimală, se poate lua în considerare asocierea cu un antiinflamatoar nesteroidian cu acțiune rapidă. În a treia linie de tratament, se recomandă utilizarea de ditan sau gepanți.

Stimularea magnetică transcraniană – o opţiune terapeutică eficientă

Prevenirea migrenei implică mai multe opțiuni terapeutice. În prima linie de tratament, se recomandă utilizarea de betablocante, topiramat sau candesartan. În a doua linie de tratament, se poate opta pentru flunarizină, amitriptilină sau, în cazul bărbaților, valproat de sodiu. În cazul în care tratamentele anterioare nu sunt eficiente, în a treia linie de tratament se pot lua în considerare anticorpii monoclonali CGRP.

Stimularea magnetică transcraniană este o metodă sigură și non-invazivă de stimulare a creierului, utilizată pe scară largă în cercetare și în practica clinică. Această tehnică folosește un câmp magnetic în schimbare pentru a genera un curent electric într-o anumită zonă a creierului prin inducție electromagnetică. Stimularea magnetică transcraniană se poate face şi la clinica „Brainaxy” din Constanţa, aceasta penetrând toate straturile de țesuturi, având un impact atât asupra sistemului nervos central, cât și asupra sistemului nervos periferic. S-a constatat că stimularea magnetică transcraniană are potențial terapeutic în tratamentul bolilor neurologice și al tulburărilor psihice, putând fi utilizată ca terapie de primă linie sau în asociere cu tratamente medicamentoase. Pentru pacienții care nu răspund adecvat la terapiile convenționale sau care prezintă rezistență la medicamente, stimularea magnetică transcraniană reprezintă o alternativă eficientă și bine tolerată.

Studiile clinice au demonstrat că stimularea magnetică transcraniană este eficientă și sigură nu doar în tratamentul adulților, ci și în cel al copiilor și adolescenților. Acest tratament este autorizat pentru adulți, însă are un profil similar de siguranță și eficacitate și în cazul copiilor și adolescenților, conform datelor clinice disponibile.

Metoda este non-invazivă şi eficientă

Stimularea magnetică transcraniană reprezintă o metodă terapeutică promițătoare pentru migrenă. Această tehnică non-invazivă utilizează un câmp magnetic pentru a influența activitatea cerebrală. Studiile arată că stimularea magnetică transcraniană poate avea beneficii în tratarea migrenei, atât pentru adulți, cât și pentru copii și adolescenți. Totuși, cercetările sunt încă în desfășurare pentru a confirma eficacitatea sa exactă. Migrena este o afecțiune complexă, implicând cauze neurale și vasculare, iar stimularea magnetică transcraniană pare să aibă potențialul de a modula aceste mecanisme, oferind astfel un nou cadru terapeutic pentru pacienții cu migrenă.

În concluzie, migrena reprezintă o problemă de sănătate gravă, cu un impact semnificativ asupra calității vieții și productivității pacienților la nivel global. Tratamentele actuale implică utilizarea diverselor medicamente, însă există și o nevoie de alternative terapeutice, mai ales pentru pacienții care nu răspund adecvat la tratamentele convenționale sau care prezintă rezistență la medicamente. În acest sens, stimularea magnetică transcraniană se dovedește a fi o opțiune promițătoare. Această metodă non-invazivă a demonstrat eficacitate și siguranță în tratarea migrenei, atât în rândul adulților, cât și al copiilor și adolescenților, conform studiilor clinice disponibile. Prin influențarea activității cerebrale, stimularea magnetică transcraniană pare să ofere un nou cadru terapeutic pentru pacienții cu migrenă, deschizând astfel perspective promițătoare în gestionarea acestei afecțiuni complexe. Cu toate acestea, este necesară continuarea cercetărilor pentru a confirma eficacitatea exactă și pentru a înțelege mai bine mecanismele prin care această tehnică poate modula migrena.

 

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.