Mierea este o sursă naturală de carbohidraţi, satisface nevoile energetice ale organismului şi oferă rezistenţă la oboseală, dar îmbunătăţeşte şi performanţa mentală.
Pe lângă zahăr, există şi nutrienţi (minerale, vitamine, aminoacizi liberi, enzime) necesari pentru funcţionarea optimă a organismului uman.
Mierea conţine vitamine (B1, B2, B6, vitamina P, vitamina H, vitamina C, acid pantotenic, provitamina A, vitamina K), minerale (calciu, magneziu, potasiu etc.), antioxidanţi. Este recomandată în caz de astenie şi susţine imunitatea convalescentă.
Mierea de tei este un sortiment cu o aromă puternică graţie conţinutului bogat în uleiuri volatile, în special farnesol, care îi imprimă mirosul şi gustul caracteristic, un parfum inconfundabil şi o aromă deosebită, de flori de tei.
Datorită conţinutului bogat în vitamine ale grupului B, mierea de tei este un susţinător puternic al sistemului nervos şi are un efect uşor sedativ, fiind recomandată în stări anxioase şi insomnii.
Consumul acestui sortiment de miere contribuie la fluidizarea secreţiilor bronşice, uşurând respiraţia şi având o acţiune emolientă asupra căilor respiratorii.
Consumul de miere se recomandă oricărei categorii de vârstă:
– în cazul copiilor, favorizează absorbţia calciului în oase în perioada de creştere şi dezvoltare, împiedicând apariţia tulburărilor de creştere;
– în cazul vârstnicilor, reduce riscul apariţiei fracturilor, contribuind la menţinerea sănătăţii sistemului osos şi la o recuperare mai rapidă post-fracturi;
– adultului activ îi asigură echilibrul optim de vitamine, minerale şi carbohidraţi necesar în perioadele de surmenaj şi efort fizic şi intelectual intens.