Majoritatea medicilor specialişti recomandă acest test de toleranţă la glucoză între săptămânile 26-28 pentru a se verifica diabetul gestaţional.
Afecţiunea apare din cauza imposibilităţii organismului de a produce suficientă insulină pentru a menţine glicemia în limite normale. Un procent între 2 şi 5% dintre femeile însărcinate dezvoltă această problemă de sănătate, fiind una dintre cele mai frecvente în timpul sarcinii.
Pentru că nu manifestă simptome, testarea este singura modalitate de a afla dacă suferiţi de această afecţiune, explică speciliştii Spitalului Euromaterna din Constanţa.
Testul de toleranţă la glucoză presupune efectuarea a trei glicemii:
– Pe nemâncate;
– La o oră după ingerarea de 75 g glucoză;
– La două ore după ingerarea de 75 g glucoză.
„În noaptea de dinainte şi în dimineaţa, testului nu va trebui să mâncaţi nimic şi nici să beţi apă. Se va recolta o probă de sânge pentru a avea un nivel de bază al glicemiei. Apoi veţi bea o băutură cu zahăr (75 gr glucoză) şi după o oră, respectiv două ore, asistenta va recolta din nou sânge pentru a vedea cum a răspuns organismul la încărcătura cu glucoză”, au mai transmis reprezentanţii Spitalului Euromaterna.