A rămâne însărcinată este, teoretic, ceva natural, care se întâmplă fără prea mult efort. În realitate, lucrurile nu se petrec tocmai în acest mod, multe femei confruntându-se cu o nereuşită a conceperii unui copil. Acest lucru poate fi un proces obositor şi stresant. Cu toate acestea, există anumite acţiuni pe care femeile le fac într-un mod eronat ce pot influenţa apariţia sarcinii.
Dr. Silviu Istoc, şef de secţie obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, prezintă trei erori pe care le fac femeile când vor să rămână însărcinate.
1. Fumezi activ sau pasiv
Pe lângă faptul că este dăunător pentru sănătate în general, fumatul – inclusiv fumatul pasiv – poate reduce fertilitatea la femei. Dacă a avut loc conceperea, este o idee bună să renunţi, deoarece fumatul în timpul sarcinii poate restricţiona aportul esenţial de oxigen al bebeluşului.
2. Nu ştii când are loc perioada de ovulaţie
Ovulaţia este o parte importantă a ciclului reproductiv feminin, unde ovarul eliberează ovulul ajuns la maturitate. Odată eliberat, ovulul este transportat prin trompa uterină şi pregătit pentru a fi fecundat sau fertilizat. În mod normal, ciclul menstrual normal este cuprins între 28-30 de zile. Aceste zile sunt numerotate pornind de la prima zi de menstruaţie şi prima zi a următoarei menstruaţii. Dacă ai un ciclu menstrual de 28 de zile, scazi 14 zile. Acea a 14-a zi este ziua cea mai fertilă a lunii, în care eşti la ovulaţie. Dacă ciclul menstrual este de 30 de zile, înseamnă că a 16-a zi este cea a ovulaţiei.
3. Încercaţi să concepeţi doar în ziua ovulaţiei
Când vine vorba de încercarea de a concepe, sincronizarea este totul, dar asta nu înseamnă că ai o singură şansă pe lună sa aduci pe lume un copil. Când ovulezi, ovulul eliberat poate supravieţui în trompele uterine timp de 12 până la 24 de ore. Acolo, se poate întâlni cu lichidul seminal disponibil, care poate trăi, de obicei, în corpul unei femei timp de aproximativ trei zile. Aceasta înseamnă că fereastra ta fertilă are potenţial de şase zile – cele patru zile care au precedat ovulaţia, ziua în care ovulezi şi ziua următoare.