Cu toții avem nevoie de expunere la soare. Atunci când pielea este expusă la soare, corpul nostru sintetizeaza vitamina D, care ajută organismul să absoarbă calciul pentru oase. Însă prea multă expunere neprotejată la razele ultraviolete (UV) ale soarelui poate provoca leziuni ale pielii, leziuni ale ochilor, suprimarea sistemului imunitar și cancer de piele. Chiar și persoanele care au mai puțin de 20 de ani pot dezvolta cancer de piele. Intensitatea razelor solare depinde de anotimp, precum și de altitudinea și latitudinea locației respective. Razele UV sunt mai puternice în timpul verii. Însă și în timpul lunilor de iarnă, asigurați-vă ca aplicați regulile de protecție solară; razele UV reflectă atât zăpada, cât și apa, crescând riscul de arsură la soare.
Vara este anotimpul preferat pentru concedii. Totuși, nu trebuie să uităm de pericolele la care ne expunem. Lumina soarelui, pe atât de benefică pentru fixarea calciului în oase, pe atât de nocivă poate fi pentru pielea sensibilă a copiilor. Arsurile solare în copilărie cresc riscul de melanom, unul dintre cele mai de temut cancere cutanate.
Cum apar ARSURILE SOLARE?
Lumina solară (UV) se divide în trei tipuri de raze ultraviolete.
Raze UVA determină îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și contribuie la aparitia cancerului de piele, cum ar fi melanomul. Razele UVA trec cu ușurință prin stratul de ozon, astfel încât acestea reprezintă majoritatea expunerii la soare.
Razele UVB sunt, de asemenea, periculoase, provocând arsuri solare, cataractă și efecte asupra sistemului imunitar. Ele contribuie, de asemenea, la cancerul de piele, iar melanomul se crede a fi asociat cu arsuri solare UVB severe înainte de vârsta de 20 de ani.
Razele UV reacționează cu o substanță chimică numită melanină care se găsește în piele. Arsurile solare se dezvoltă atunci când cantitatea de expunere la UV este mai mare decât ceea ce poate fi protejat de melanina. Riscul de deteriorare crește cu cantitatea și intensitatea expunerii. Un bronz este, în sine, un semn de afectare a pielii și nu ajută la protejarea acesteia.
Cine necesită protecție solară? Cum îi protejăm pe cei mici?
Copiii nu trebuie expuși la soare în intervalul orar 11.00-18.00, atunci când radiațiile ating intensitatea maximă. Copiii trebuie ținuți cât mai mult la umbră. Expunerea la soare trebuie să se facă treptat, astfel încât să nu se aleagă cu arsuri solare.
Protecția solară (loțiune cu factor de protecție SPF 50) se aplică indiferent de tonul pielii copiilor, atunci când are loc expunerea la soare
Atenție la crema utilizată! Crema de protecție solară trebuie să protejeze atât împotriva razelor UVA, cât și împotriva razelor UVB. Aceasta se aplică într-o cantitate generoasă și apoi se reaplică la intervale dese.
Daca cei mici intră în apă sau sunt în apropierea apei, este necesară o loțiune rezistentă la apă.
Cum se manifestă arsurile solare?
Atunci când copiii prezintă arsuri solare, de obicei acuză dureri, frisoane, prurit și o senzație de căldură, simptome care se accentuează în câteva ore de la expunerea la soare. La aproximativ o săptămână, zona cu arsură solară începe să se cojească, fiind foarte important să i se explice copilului că nu trebuie zgâriată sau îndepărtată acea coajă, deoarece zona este expusă riscului de infecție.
Ce facem ca să tratăm arsurile solare
Comprese umede pe piele sau/și un duș cu apă călduță
Aplicații cu gel de aloe vera pur- pentru orice zonă cu arsuri
Medicamente antiinflamatorii cum ar fi ibuprofen sau paracetamol (NU se va administra aspirină copiilor sau adolescenților)
Aplicarea de cremă hidratantă pentru a rehidrata pielea și a estompa pruritul
În cazul copiilor cu vârsta peste 2 ani, se poate aplica în strat subțire crema cu hidrocortizon 1%
Nu se vor utiliza produse pe baza de petrol
Dacă arsurile solare sunt severe și apar blistere (bășici, flictene), adresați-vă urgent medicului dumneavoastră.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa
Compartimentul Comunicare și Relații Publice