spot_img
AcasăBoli si afectiuniSezonul sărbătorilor de iarnă se transformă, uneori, într-o sursă de stres şi...

Sezonul sărbătorilor de iarnă se transformă, uneori, într-o sursă de stres şi anxietate

- Publicitate -spot_img

Sezonul sărbătorilor de iarnă, adesea prezentat ca un simbol al bucuriei, festivităţii, liniştii şi păcii interioare, ascunde o poveste mai profundă şi mai complexă, care adesea se transformă într-o sursă de stres şi anxietate întrucât aşteptările ridicate legate de cadourile perfecte, masa festivă ideală şi decorarea casei pot crea o presiune enormă, afirmă dr. Bianca Augusta Oroian, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

În timp ce pentru mulţi această perioadă este sinonimă cu împlinirea, întâlnirile de familie şi sărbătorile, pentru unii prezintă o serie de provocări emoţionale mai puţin vizibile, dar cu un profund impact.

„Această perioadă a anului, cu dualitatea sa, transformă sezonul de iarnă şi sărbătorile într-un interval temporal unic, care merită atenţie din perspectiva psihologică. Accentul pus pe întâlnirile familiale şi sociale în timpul sărbătorilor poate, paradoxal, accentua sentimentele de singurătate şi izolare pentru multe persoane. Aceasta este o realitate resimţită în mod particular de vârstnici, persoanele singure sau cei care se află departe de familie”, a explicat, pentru AGERPRES, dr. Bianca Augusta Oroian, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Aceasta a afirmat, totodată, că persoanele care nu au parteneri sau un cerc social extins pot simţi o presiune şi mai mare de izolare într-o perioadă în care societatea celebrează conexiunile şi relaţiile.

„Pentru cei care trăiesc departe de familie, din motive legate de muncă, educaţie sau alte circumstanţe, sărbătorile pot acutiza distanţa şi separarea, accentuând sentimentele de singurătate. Multe persoane se confruntă cu realitatea solitudinii în această perioadă, care poate fi în contradicţie cu mesajele omniprezente de fericire şi comunitate. În acest context, încurajăm participarea la evenimente comunitare sau activităţi de grup, care pot fi benefice în reducerea sentimentelor de izolare. Totodată, activităţile de voluntariat pot fi o modalitate eficientă de a combate singurătatea, oferind un sentiment de scop şi conectare cu alţii”, afirmă Bianca Augusta Oroian.

Ea a ţinut să precizeze că perioada sfârşitului de an poate fi extrem de stresantă şi plină de anxietăţi din cauza presiunilor legate de pregătirile pentru sărbători, tensiunilor financiare şi adunărilor sociale.

„Această perioadă, deşi ar trebui să fie una de bucurie şi relaxare, adesea se transformă într-o sursă de stres şi anxietate. Aşteptările ridicate legate de cadouri perfecte, mese festive ideale şi decorarea casei pot crea o presiune enormă”, precizează psihiatrul ieşean.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.