spot_img
AcasăBoli si afectiuniSemnal de alarmă! Unul din doi adulţi cu diabet nu este diagnosticat

Semnal de alarmă! Unul din doi adulţi cu diabet nu este diagnosticat

- Publicitate -spot_img

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România – COPAC şi Asociaţia Copiilor şi Tinerilor cu Diabet – ASCOTID trag un semnal de alarmă asupra pericolului diagnosticării cu diabet zaharat de tip 2 în faze târzii, când apar deja complicaţiile.

Potrivit unui comunicat de presă al COPAC, 1.207.053 persoane sunt sub monitorizare în programul de diabet.

„Numărul de cazuri descoperite va creşte uşor în acest an. Dacă, în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020, a scăzut la 59.914, în 2021, a fost de 82.552, iar în primele şase luni din 2022, a fost de 41.849 (ceea ce arată o creştere) conform datelor INSP”, se arată în comunicat.

 

„Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puţin dublu faţă de cei care sunt diagnosticaţi. Potrivit statisticilor la nivel mondial, unul din doi adulţi cu diabet nu sunt diagnosticaţi. Este important să educăm populaţia să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat şi există multe complicaţii”, a declarat vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei Daciana Toma, consultant COPAC pe proiecte de educaţie în sănătate.

 

Studiul naţional privind prevalenţa diabetului, prediabetului, supraponderii, obezităţii, dislipidemiei, hiperuricemiei şi bolii cronice de rinichi – PREDATORR – arată că România se situează printre ţările cu cea mai mare prevalenţă a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulţi.

În Europa, 61 de milioane de persoane erau diagnosticate cu această afecţiune în 2021.

În lume, conform International Diabetes Federation, 537 de milioane de adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani au diabet zaharat, adică unul din 10 oameni. Se estimează că acest număr va creşte la 643 de milioane până în 2030 şi la 783 de milioane până în 2045.

 

În anul 2021, diabetul a fost responsabil pentru 6,7 milioane de decese.

 

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie).

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.