spot_img
AcasăSpecialPsihiatru: Starea de tristeţe nejustificată şi greu de gestionat e specifică lunii...

Psihiatru: Starea de tristeţe nejustificată şi greu de gestionat e specifică lunii ianuarie

- Publicitate -spot_img

Sărbătorile de iarnă sunt evenimente încărcate de o semnificaţie aparte şi deseori zilele care le urmează activează răni, pun presiune pe fiecare dintre noi şi pot atrage stres şi nemulţumiri, spune medicul psihiatru Petronela Nechita.

„Începând cu mijlocul lunii decembrie, intrăm în acea stare specifică sărbătorilor de iarnă, rutina noastră se schimbă, mintea zboară la vacanţă, ne implicăm în activităţi plăcute, oferim cadouri, după care, la începutul lunii ianuarie, revenim la o normalitate de zi cu zi, la responsabilităţile anterioare sărbătorilor”, a declarat dr. Petronela Nechita.

Psihiatrul atrage atenţia că, în timp ce unii dintre noi au trăit la intensitate maximă sărbătorile din luna decembrie – ianuarie şi încă au o stare de bine, pentru alţii această perioadă înseamnă tristeţe, anxietate şi chiar depresie.

„Cei care au pierdut pe cineva drag, mai ales în ultimii 2-3 ani de pandemie, cei care se confruntă cu probleme financiare şi nu îşi pot permite cadouri pentru membrii familiei sau cei pe care îi îndrăgesc, cei care se află într-un proces de separare sau divorţ sau cei care au membrii familiei departe de casă, cum ar fi, de exemplu, la muncă în străinătate, de obicei resping perioada sărbătorilor şi ajung să se izoleze de ceilalţi”, explică dr. Petronela Nechita.

Starea de tristeţe nejustificată şi greu de gestionat este specifică lunii ianuarie şi poate varia în intensitate şi durată.

„Să nu uităm că tot în luna ianuarie este o zi «lunea tristă», socotită cea mai deprimantă zi a anului. Aşadar, din 2005 până în prezent, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită «Blue Monday» şi este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că factori precum condiţiile meteorologice sau nivelul datoriilor acumulate contribuie la o stare de deprimare. La toate acestea, în perioada 2022 – 2023 se adaugă condiţiile speciale de pandemie şi război, factori negativi”, a afirmat dr. Petronela Nechita.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.