Planul naţiunilor din Grupul celor (G7) de a dona un miliard de vaccinuri anti-COVID ţărilor mai sărace e lipsit de ambiţie, e prea lent şi arată că liderii occidentali n-au reuşit încă să gestioneze cea mai gravă criză sanitară a secolului, arată militanţii diverselor organizaţii caritabile.
Antonio Gutteres, secretar general al ONU, a spus că planul e binevenit, dar că e insuficient. A avertiza că, dacă cetăţenii din ţările în curs de dezvoltare nu sunt imunizaţi rapid, virusul ar putea suferi în continuare mutaţii şi deveni rezistent la actualele vaccinuri, relatează Reuters.
„Avem nevoie de mai mult de-atât”, a spus Guttieres, referitor la planul G7. „Avem nevoie de un plan de vaccinare global. Trebuie să acţionăm logic şi de urgenţă, cu priorităţile unei economii de război – dar suntem încă departe de asta”.
La recentul forum G7, din Marea Britanie, preşedintele SUA, Joe Biden, şi premierul englez, Boris Johnson, au anunţat o donaţie de 500 de milioane, respectiv de 100 de milioane de vaccinuri pentru ţările cele mai sărace din lume.
Şi Canada ar putea să doneze 100 de milioane de doze, iar alte naţiuni dezvoltate i-ar putea urma şi ele exemplul, după ce premierul britanic a îndemnat naţiunile G7 să ajute la imunizarea a aproape 8 miliarde de persoane până la sfârşitul anului viitor.
Însă militanţii organizaţiilor caritabile pro-sănătate şi anti-sărăcie susţin că, chiar dacă donaţiile sunt un pas în direcţia bună, liderii vestici nu au înţeles că se impun eforturi excepţionale pentru a învinge virusul. Fiindcă este nevoie nu doar de vaccinuri – şi asta, rapid – , ci şi de ajutor pentru distribuţia lor.