spot_img
AcasăBoli si afectiuniNetratată la timp, tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie persistă şi la...

Netratată la timp, tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie persistă şi la vârsta adultă

- Publicitate -spot_img

Tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie, cunoscută sub acronimul ADHD, netratată la timp, poate influenţa şi adulţii, este de părere Codrina Moraru, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

ADHD sau tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie face parte din arealul tulburărilor mintale ale căror manifestări caracteristice sunt deficitul de atenţie sau hiperactivitatea şi impulsivitatea.

De obicei, ADHD este identificat în anii de şcoală primară, atunci când lipsa de atenţie a copilului devine deranjantă şi evidentă, spune medicul.

 

„Netratată la timp, tulburarea persistă şi la vârsta adultă, cu simptome care pot afecta psihicul persoanei, modul în care relaţionează cu cei din jur, creând dificultăţi la locul de muncă şi în cadrul familial. De cele mai multe ori, diagnosticul de ADHD este omis sau întârziat până la vârsta adultă, deoarece simptomele prezente sunt asemănătoare cu cele întâlnite la alte tulburări psihiatrice.

Dacă la copil hiperactivitatea este clar prezentă, la adult dificultatea de a menţine atenţia focalizată asupra sarcinii pe care o are de îndeplinit, impulsivitatea şi neliniştea intrapsihică sunt doar câteva dintre simptomele cu care se confruntă”, a explicat Codrina Moraru.

 

Conform medicului, orice persoană poate manifesta la un moment dat simptome specifice tulburării hiperkinetice cu deficit de atenţie, dar acestea nu au nicio relevanţă dacă au apărut recent sau nu sunt atât de severe încât să interfereze cu modul obişnuit de viaţă al pacientului.

La adult, susţine dr. Codrina Moraru, putem observa tulburări de concentrare şi de a rămâne focusat.

„Adulţii cu ADHD au adesea dificultăţi în a rămâne concentraţi şi a se ocupa de sarcinile cotidiene. De exemplu, pot fi uşor distraşi de imagini şi sunete irelevante, pot sări rapid de la o activitate la alta sau se plictisesc rapid. Simptomele din această categorie sunt uneori trecute cu vederea deoarece sunt mai puţin perturbatoare în exterior decât simptomele ADHD de hiperactivitate şi impulsivitate, dar pot fi la fel de supărătoare”, a afirmat medicul.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.