Medicii avertizează că săriturile în piscine pot fi foarte periculoase, unele pot duce la decesul celor care fac salturi cu capul înainte sau la paralizarea acestora, iar în cazul celor care ajung în secţiile de recuperare, mulţi dintre ei nu pot să meargă, ci rămân imobilizaţi restul vieţii în cărucioare cu rotile.
„De obicei, asemenea evenimente se soldează cu traumatisme cranio-cerebrale sau vertebro-medulare cu afectarea creierului sau/şi a măduvei spinării. În multe cazuri, acestea sunt fatale şi pacienţii nu îşi mai revin din comă, leziunile fiind incompatibile cu viaţa.
Pacienţii care supravieţuiesc rămân cu paralizii ale corpului care pot afecta jumătate de corp sau întregul corp, în funcţie de nivelul unde s-a produs leziunea traumatică. Cu cât leziunea este mai înaltă, adică la nivelul capului sau la nivelul coloanei cervicale, cu atât consecinţele sunt mai grave.
Reabilitarea medicală în cazul acestor pacienţi este dificilă şi de lungă durată şi chiar în condiţiile unui tratament corect şi complet efectuat, în majoritatea cazurilor rămân cu sechele pe viaţă, chiar imobilizaţi într-un cărucior cu rotile.
Sfatul este ca tinerii să evite săriturile în apă sau să verifice adâncimea acesteia înainte de a se aventura la astfel de salturi”, a declarat de Florentina Popa.