Părinții care observă că cei mici au probleme de limbaj, precum stâlcirea neobișnuită a cuvintelor sau întârzieri în vorbire sau în folosirea corectă a vocabularului trebuie să se adreseze specialiștilor. Aceștia sunt în măsură să descopere cauzele care duc la întârzierea în dezvoltare pe parte de limbaj, dar și măsurile care trebuie luate.
În paralel, părinții trebuie să știe că pot apela la o serie de jocuri distractive pentru cei mici prin care să încurajeze și să stimuleze dezvoltarea limbajului.
1.Cald – frig
Jocul se adresează copiilor cu vârste între 3 – 4 ani și este nevoie de foi de hârtie și creioane colorate. Părintele împreună cu copilul va pregăti mai multe coli de hârtie, pe care va desena noțiuni legate de „cald” – plajă, umbrelă de soare, înghețată, soare, ochelari de soare, papuci de plajă, șezlong, castele de nisip, copil îmbrăcat cu haine de vară -, dar și noțiuni legate de „frig” – căciuliță, foc de tabără, munte acoperit de zăpadă, calorifer, sanie, Moș Crăciun, frigider, etc.
Colile de hârtie vor fi apoi amestecate și extrasă câte o foaie. Copilului i se vor explica regulile: va sta în picioare și va reacționa la cuvinte, în funcție de ce invocă ele: la cele care invocă „frigul” se va ghemui, iar la cele care invocă noțiunea de „cald” se va șterge pe frunte, ca și cum ar șterge transpirația.
Acest joc dezvoltă atenția, rapiditatea de reacție și vocabularul.
Jocul poate fi folosit și în grădinițe sau centre de educație de genul after-school.
3. Comorile din pălărie
Jocul poate fi jucat de copii de orice vârstă. Se fac mai multe bilețele, cu diverse cerințe pe parte de limbaj, apoi se amestecă într-o pălărie, de unde sunt extrase pe rând. Jocul poate fi jucat fie doi sau mai mulți jucători, părinte – copil sau un grup de copii.
Cerințele pot fi:
-Spune „Bună” ca elefantul, leul, maimuța, veverița, iepurașul, găina, cocoșul etc.;
-Numără până la zece pisici mici: o pisică mică, două pisici mici, trei pisici mici etc; (sau „pisica” poate fi înlocuiță cu maimuță, rață etc);
-Fă cea mai caraghioasă strâmbătură de maimuță, ca să îi faci să râdă pe partenerii de joc;
-Repetă după mine ca papagalul;
-Spune culorile pe care le vezi în cameră;
-Spune culorile care se văd în junglă;
-Spune propoziția: „Cupă cu capac, capac cu cupă”;
-Spune propoziția: „Șase sași în sașe saci șoseau pe șosea”;
-Spune propoziția: „Ciupercuța Ancuța se dă huța-huța pe o ciupercuță cu pălăriuță”;
-Spune: „Capra sare gardul. Gardul crapă-n patru. Crăpa-i-ar capul caprei cum a crăpat gardu-n patru”.
-Spune: „Un vultur stă pe pisc cu un pix în plisc”;
-Spune: „Unui tâmplat i s-a întâmplat o întâmplare”;
-Fă acrobații cu limba scoasă: înăuntru afară, stânga dreapta, sus jos, trasează cu limba buza de sus, trasează cu limba buza de jos, ține creionul cu vârful limbii, ține paiul cu limba, pe bărbie;
-Fă gimnastică cu gura: „Întinde buzele”, „Ridică buzele spre dreapta”, „Ridică buzele spre stânga”, „Ascunde buzele”, „Buza de jos spre stânga”, „Buza de jos spre dreapta”, „Țuguie buzele”, „Mușcă buza de jos”, „Mușcă buza de sus”.
Jocul este menit să dezvolte atenția, vocabularul și să lucreze mușchii feței.
3. Zgomotele casei
Jocul poate fi jucat de copii de la 4 ani în sus, în doi jucători sau mai mulți. Jucătorii stau în cerc, pe covor și trag bilețele dintr-o căciulă sau pălărie. Pe bilețele sunt scrise cerințe de a imita diverse zgomote produse de lucrările din casă.
-Cum face ușa trântită?
-Cum se aude cheia în broască?
-Ce zgomot scoate mașina de spălat?
-Ce zgomot scoate cuptorul cu microunde?
-Ce zgomot face mixerul când face mama prăjituri?
-Cum se aude lingura în farfurie?
-Cum miaună pisica?
-Cum latră câinele?
-Ce zgomot face frigiderul?
O altă variantă a jocului presupune realizarea de fotografii ale obiectelor din casă și înregistrarea sunelor produse de acestea, care vor fi redate jucătorilor. Aceștia vor fi rugați să identifice fotografia obiectului care produce zgomotul respectiv și să-l reproducă.
Jocuri propuse de Bernadette Theulet Luize și Valerie Barthe în „1001 activități pentru grădiniță”.
Florentina BOZÎNTAN