Stenoza de canal lombar, boală ce apare odată cu înaintarea în vârstă, este o afecțiune provocată de îngustarea canalului vertebral prin compresiunea structurilor nervoase – rădăcini nervoase, măduvă -, dar și a vaselor de sânge adiacente.
Dr. Bogdan Ghinguleac, medic specialist neurochirurg în cadrul Ovidius Clinical Hospital, a explicat că, în funcție de cum se manifestă, stenoza de canal lombar poate fi statică, printr-o modificare de calibru permanentă sau pozițională.
„Simptomele depind de localizare și structurile implicate în zona afectată. Ele pot varia de la simpla apariție a sensibilității – amorțeli, furnicături, dureri în diverse grade, scăderea forței musculare – și până la formele generalizate în care aceste tulburări sunt bilaterale, potențial asociate cu tulburări urinare și sfincteriene”, a precizat specialistul.
Efortul fizic sau expunerea la intemperii pot accentua simptomele pacientului.
„Modificarea de calibru permanentă poate fi cauzată de artrita diverselor articulații din zonă, ce se soldează cu apariția de depuneri suplimentare de os, cunoscute și sub denumirea de «ciocuri» pe coloană sau îngroșarea ligamentelor ce susțin articulația. În cazuri particulare, poate fi agravată de fracturi osteoporotice ce modifică lent forma vertebrei și implicit a canalului neural adiacent.
Modificarea pozițională este cauzată de posibilitatea unui grad de mișcare anormal între două vertebre adiacente, ce produce alunecarea corpurilor vertebrale. Acest grad de mișcare anormal poate fi cauzat de modificări congenitale de structură sau modificări dobândite (fracturi vindecate vicios/articulații instabile etc).
De obicei este caracterizată de simptome care apar pozițional, frecvent atunci când stăm în picioare și ameliorate de poziții orizontale”, a mai spus dr. Bogdan Ghinguleac.
Evaluarea pacientului din punct de vedere neurologic este esenţială pentru diagnosticarea stenozei de canal lombar. Următorul pas – efectuarea unui RMN de coloană sau/și CT de coloană.
Tratamentul stenozei de canal lombar este alcătuit dintr-un mix de recomandări și manevre medicale.
„Pacientul va primi un tratament farmacologic, proceduri de recuperare și reabilitare medicală, recomandări speciale pentru a-și modifica postura. Dacă aceste manevre eșuează, se va propune pacientului intervenție chirurgicală ce are ca scop ameliorarea simptomatologiei prin recalibrarea canalului spinal ce presupune eliminarea porțiunilor de os sau ligament în exces din jurul structurilor nervoase”, a menţionat medicul.