Din dorinţa de a ne pregăti organismul pentru sezonul rece, încercăm de multe ori soluţii extreme, de la cocktail-uri de vitamine la diete de detoxifiere, cele mai multe dintre aceste metode fiind total ineficiente, unele riscând chiar să ne spolieze organismul de vitamine şi de minerale extrem de importante, în special în această perioadă, spune nutriţionistul dietetician Adina Rusu.
Oricât de mult ne-am dori, nu există o soluţie miraculoasă pentru a ne întări sistemul imunitar în aşteptarea sezonului rece, soluţia ideală şi de durată fiind adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
Renunţarea la fumat, evitarea excesului de alcool, menţinerea unei greutăţi corporale optime, evitarea sedentarismului şi, nu în ultimul rând, adoptarea unei alimentaţii echilibrate reprezintă bazele pentru o bună funcţionare a organismului.
„De la coacăze la broccoli, de la ardeiul gras la ouă, de la usturoi la pătrunjel, primul ajutor pentru sistemul imunitar vine din alimentaţie. Alimentele conţin o multitudine de molecule care intervin pentru a întări şi pentru a stimula buna funcţionare a sistemului imunitar, dar dintre acestea, cu siguranţă, cea mai mare eficienţă o au antioxidanţii, compuşi capabili să contracareze stresul oxidativ, procesul care duce la formarea radicalilor liberi şi care este implicat în numeroase patologii”, a precizat nutriţionistul.
Cel mai puternic antioxidant pe care corpul nostru îl are pentru a se apăra de agresiunile externe – spune Adina Rusu – este glutationul.
„Glutationul este un compus alcătuit din trei aminoacizi (glicină, glutamat şi cisteină), cu funcţie hepatoprotectoare, ce apără ficatul de efectele proceselor oxidative. Glutationul este produs de corpul nostru, dar unii dintre precursorii săi îi putem găsi în alimente, cum ar fi cruciferele (în special broccoli), avocado, sparanghelul, spanacul, merele.
De asemenea, toate alimentele bogate în seleniu (cum ar fi peştele gras, gălbenuşul de ou, laptele şi carnea) şi în sulforafan (usturoiul, ceapa şi cruciferele) stimulează producţia endogenă de glutation”, a explicat Adina Rusu.
Însă, pentru un răspuns imunitar echilibrat al organismului nu trebuie neglijate nici sursele alimentare de vitamine din complexul B, cum ar fi carnea şi cerealele integrale, dar şi leguminoasele, ouăle, peştele şi lactatele.