Foarte multe persoane se confruntă în ziua de azi cu obezitatea, care este o boală în sine, prin excesul cantității de grăsime, iar soluția pe termen lung împotriva ei este adoptarea unui stil de viață sănătos. Despre kilogramele în plus şi problemele de sănătate pe care aceasta le aduce, ne vorbeşte dr. Florin Ioan Bălănică, fondator al metodei Dr. Bălănică – singura metodă medicală din România de prevenţie proactivă, terapie şi managementul greutăţii prin schimbarea stilului de viaţă, înregistrată şi certificată internaţional.
Medicul, care oferă consultaţii, la acest moment, şi la Constanţa, la Clinica „Fizioclinic” din bulevardul Al. Lăpuşneanu nr. 66, precizează că oamenii trebuie să înțeleagă că au o structură constituită din mușchi, oase, apă și grăsime. Aici discutăm despre parametri corporali. Acest raport, mușchi-oase-apă-grăsime, trebuie să fie unul optim, pentru a avea o stare bună de sănătate.
„În momentul în care discutăm despre un exces de grăsime, discutăm implicit despre o boală, obezitatea, iar apoi putem discuta și despre alte patologii asociate excesului ponderal. Aceste boli asociate sunt: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și boala cardiovasculară, sindromul metabolic, boala de reflux și boli ale oaselor. Ficatul gras sau hepatoza hepatică se întâlnesc frecvent la persoanele suprapoderale”, susţine dr. Bălănică.
În toată practica medicală, de peste 20 de ani și mai bine de 65.000 de cazuri, specialistul nu a întâlnit o persoană care să nu aibă și o patologie emoțională, pe lângă una organică. De cele mai multe ori, vestea că avem o boală ne afectează și la nivel emoțional și, în funcție de tipologia fiecăruia dintre noi, reacționăm diferit. Din practica clinică, atacul de panică este frecvent, mai ales în această perioadă, depresia minoră sau majoră, care necesită sau nu tratament multidisciplinar, adică în echipă cu medicul psihiatru.
Desigur, există o legătură şi între obezitate și Covid-19. Cele două comorbidități majore care duc la complicații și chiar la pierderea vieții, în momentul contactării virusului Covid-19, sunt obezitatea și diabetul zaharat, iar România nu se află într-o zonă confortabilă, din punct de vedere statistic, pentru că ne aflăm pe primele locuri din UE la incidența acestor două boli, diabet și obezitate, la adulți și la copii. Acest lucru ar trebui să ne facă să ne gândim foarte serios că stilul de viață al românilor nu este unul potrivit. Totuși, în ultimul timp, oamenii și-au dat seama că nu dietele sunt soluția, ci un stil de viață sănătos și echilibrat.