Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare nu trebuie să intre în panică. Una dintre soluţiile pentru a ţine situaţia sub control este aceea de a urma „dieta mediteraneeană”.
Recomandată de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, „dieta mediteraneeană” favorizează scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău” LDL, principalul factor de risc pentru inimă, crescând, în acelaşi timp, nivelul colesterolului „bun” HDL. Se ajunge astfel la un raport colesterol total CT/HDL de până la 4, valoare cu efect înalt protector împotriva afecţiunilor cardiovasculare.
Pacienţilor li se va recomanda, în primul rând, consumul moderat de sare. Ei vor alege o alimentaţie bogată în fructe, verdeţuri, legume, cereale integrale, peşte (în special peste gras), carne slabă (vită, pasăre fără piele, curcan), produse lactate slabe şi ulei de măsline.
Totodată, din farfurie, vor dispărea grăsimile de origine animală: carne grasă, organe, smântână, brânzeturi grase, unt şi margarină, iar în privinţa ouălor – unul sau două (maximum) pe săptămână.
Peştele, uleiul de germeni de grâu, nucile şi soia – principalele surse naturale de acizi graşi Omega-3, care menţin nivelul normal al colesterolului, subţiază sângele şi ajută la menţinerea elasticităţii şi a flexibilităţii arterelor – nu au cum să lipsească din „dieta mediteraneeană”.
Foarte important: odată diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare, pacienţii vor trebui să renunţe urgent la fumat şi să consume alcool sau băuturi energizate în cantităţi moderate sau chiar deloc.