spot_img
AcasăClinici si spitaleCum funcționează radioterapia stereotactică, terapia interzisă românilor

Cum funcționează radioterapia stereotactică, terapia interzisă românilor

- Publicitate -spot_img

Intrată deja în utilizarea frecventă pentru cele mai multe spitale oncologice cu reputație din întreaga lume, radioterapia stereotactică le este încă interzisă românilor, pentru că, de trei ani, întârzie să intre pe lista tratamentelor decontate în țara noastră. Cu toate acestea, în mod paradoxal, pacienții români pot solicita decontarea acestui tratament în afara granițelor.

Dr. Claudiu Hopîrtean, șeful secției de radioterapie din cadrul Medisprof, explică de ce este aceasta importantă în tratarea cancerului.

Principala deosebire dintre radioterapia corporală stereotactică (SBRT) și tratamentul convențional este livrarea de doze mari de radiații în câteva fracțiuni, ceea ce are ca rezultat o doză mare echivalentă biologic (BED) la nivelul tumorii și, implicit, o eficacitate maximă a tratamentului cu o toxicitate minimă pentru țesuturile normale.

”Avantajul major al unei astfel de tehnici este reprezentat de faptul că este non-invazivă, nedureroasă și nu este nevoie de spitalizare, pacientul putându-și continua activitatea de zi cu zi fără un impact semnificativ asupra calității vieții, fiind în general un tratament extrem de bine tolerat, care nu necesită timp de refacere post-terapeutic.

Totodată această tehnică conferă avantajul faptului că nu necesită amânarea tratamentului sistemic, fapt ce ar putea influența nefavorabil prognosticul pacienților”, explică dr. Claudiu Hopîrtean.

Radioterapia stereotactică corporală (SBRT) sau radioterapia stereotactică ablativă (SABR) presupune administrarea unui număr de ședințe de tratament care variază de la o ședință, la cinci, în funcție de diferiți factori pe care medicul îi ia în considerare pentru fiecare pacient. Această tehnică se adresează tumorilor de mici dimensiuni de la nivel toracic, abdominal sau pelvin, care nu pot fi îndepărtate chirurgical sau tratate cu radioterapie convențională.

Când tratamentul se administrează într-o ședință unică (creier, coloană, plămâni) se mai cunoaște sub denumirea de radiochirurgie stereotactica (SRS).

Decizia alegerii tratamentului cu radioterapie stereotactică este luată de către staff-ul medical în cadrul Comitetului Multidisciplinar care evaluează datele clinice, istoricul medical și alte examinări imagistice. În ceea ce privește doza în radioterapia stereotactică, aceasta este determinată de medicul radioterapeut, pe baza datelor clinice inițiale, a localizării și dimensiunii tumorii. Iar dacă în cele mai multe spitale oncologice din lume astfel de terapie este deja un standard, radioterapia stereotactică le este încă interzisă românilor pentru că, de mai bine de trei ani, întârzie să intre pe lista tratamentelor decontate prin CNAS și în țara noastră. Deși este decontată doar în afara granițelor, radioterapia stereotactică există în România și este recomandată pacienților.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.