Având în vedere că sunt în creştere, iar imunitatea lor nu este încă dezvoltată complet, copiii trebuie protejaţi foarte bine, mai ales în sezonul rece, când există pericole la tot pasul. Părinţii trebuie să fie foarte atenţi la micuţii lor şi să prevină pe cât de mult posibil ca acestora să le curgă nasul sau să înceapă să tuşească. Bacteriile şi virusurile pot fi ţinute la distanţă cu doar câteva trucuri simple, explică specialiştii Minifarm.
Reguli importante în privinţa igienei
Întâi de toate, părinţii trebuie să-i înveţe pe copii cum să aibă o igienă sporită iarna, mai ales în medii foarte aglomerate, aşa cum sunt mijloacele de transport, de exemplu. Astfel, cei mici trebuie să-şi acopere gura şi nasul cu o batistă atunci când strănută sau tuşesc. De asemenea, ei trebuie să arunce de urgenţă batista de unică folosinţă pe care au utilizat-o. Foarte important – mânuţele trebuie spălate pe cât de des posibil, pentru a ţine microbii la distanţă.
Alimentaţia sănătoasă poate stimula în mod pozitiv imunitatea
Un alt aspect important care poate stimula imunitatea este alimentaţia. Atunci când părinţii le oferă celor mici o hrană sănătoasă, bogată în vitamine, copiii sunt mult mai rezistenţi la virusuri şi bacterii. Fructe şi legume proaspete, nuci, proteine slabe, seminţe, cereale integrale: acestea sunt doar câteva dintre elementele care trebuie să se regăsească în alimentaţia micuţilor.
Bacterii prietenoase vs. bacterii neprietenoase
Probioticele sunt considerate bacterii sănătoase, aşa că mamele şi taţii trebuie să le administreze celor mici, pentru a-i ajuta pe aceştia să lupte în mod constant împotriva bacteriilor neprietenoase. Mai exact, probioticele ajută la o protejare sporită a tractului digestiv, dar şi la eliminarea toxinelor într-un mod mult mai alert decât în mod normal. Printre alimentele care conţin probiotice, se numără iaurtul simplu, fructele proaspete, varza murată sau chefirul.
Somnul, un adjuvant al imunităţii
Somnul este vital pentru cei mici. Medicii specialişti recomandă ca micuţii să aibă între 10 şi 14 ore de somn în fiecare zi pentru a avea un organism puternic şi sănătos. Atunci când copiii nu dorm suficient, ei sunt mult mai predispuşi la infectarea cu microbi şi bacterii, devenind ţinte sigure pentru virozele specifice sezonului rece.
Părinţii sunt responsabili pentru sănătatea micuţilor lor, având datoria de a-i feri de toate pericolele. Ei trebuie să pună pe primul plan bunăstarea copiilor şi trebuie să fie extrem de atenţi la imunitatea acestora.