Atunci când apar stări de vomă la copil, acestea pot fi provocate de o infecţie, de o alergie la mâncare sau chiar de rău de mişcare. Mare atenţie, însă, voma poate conduce la deshidratare, care trebuie tratată imediat. Semnele de deshidratare includ setea, lipsa urinării, urina închisă la culoare, gura uscată, ochi înfundaţi, plâns fără lacrimi, piele uscată.
Desigur, există și situații în care starea de vomă poate fi contagioasă, dacă este cauzată de o infecţie virală sau bacteriană. Tocmai de aceea, administraţi frecvent cantităţi mici de lichide, o linguriţă-două, faceţi o pauză şi apoi iarăşi una-două linguriţe.
Nu administraţi cantităţi mari de lichide, deoarece copilul le poate vomita, din nou. De asemenea, daţi-i copilului puțină apă plată, în care aţi dizolvat săruri de rehidratare, la fiecare oră, dar fiți atenți să soarbă cu înghiţituri mici și nu folosiţi decât apă plată. Totodată, nu uitați că soluţiile de rehidratare orală sunt cele mai bune în această situaţie.
Așa că, dacă cel mic nu vomită în următoarele 8-12 ore, abia atunci încercați să îi reintroduceți în meniu mâncarea solidă. Pentru sugari, în schimb, încercaţi cereale pe bază de orez cu apă. Pentru copii mai mari, se poate opta pentru cereale uscate, covrigei sau pâine prăjită. Adăugaţi mâncarea şi lichidele pe măsură ce copilul pare că asimilează.
Înainte de toate, însă, dacă un copil mic varsă, trebuie respectate următoarele măsuri: 15 minute copilul nu va bea şi nu va mânca nimic. Această stare se numește repaus digestiv.
Potrivit dr. Ionela Popescu, medic pediatru, după cele 15 minute de repaus, micuțul va primi lichide îndulcite existente în casă (ceai îndulcit, zeamă de compot sau suc de mere proaspăt stoarse), câte 5 ml la interval de cinci minute, timp de o oră.
„Dacă după această oră nu a mai vărsat, îi putem da să bea cu cănița aceleași lichide îndulcite şi să mănânce biscuiți, pesmeţi sau sticks-uri. Dacă este bine, în continuare, copilul va primi zeama de supă atât cât poate şi îi respectăm limita impusă. Cât zice că poate, atât îi dăm!
Pentru copilul sugar, recomandarea mea este că este bine să fie văzut de pediatru dacă varsă, dar, dacă este vesel şi vrea să sugă, este bine să fie pus la sân.
Pentru copilul mare, dar şi pentru adult, cei trei pași enumerați mai sus rămân valabili”, a explicat dr. Ionela Popescu.