spot_img
AcasăBoli si afectiuniColonoscopia de rutină - metodă de prevenție a cancerului de colon

Colonoscopia de rutină – metodă de prevenție a cancerului de colon

- Publicitate -spot_img

Colonoscopia este un tip de intervenție care, chiar dacă pare o bătaie de cap la prima vedere, vă poate salva viața în cazul în care este efectuată la timp.
„În ultima perioadă, în practica de zi cu zi, întâlnim tot mai des pacienți din ce în ce mai tineri cu polipi colonici, chiar cancer colo-rectal. Incidența cancerului colorectal crește odată cu vârsta, iar ghidurile ne recomandă la acest moment efectuarea unei colonoscopii după vârsta de 50 de ani, în cazul populației generale. Pragul acesta poate fi coborât și la vârsta de 45 de ani în cazul pacienților cu factori de risc asociați (fumat, alcool, alimentație nesănătoasă etc).
Pacienților cu rude de gradul I diagnosticate cu cancer colo-rectal li se recomandă efectuarea colonoscopiei după vârsta de 40 de ani. Practic, acești pacienți trebuie să efectueze o colonoscopie la vârsta cu 10 ani mai puțin decât la cea care au fost diagnosticate respectivele rude de gradul I“, a precizat dr. Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.
Atenție: vârsta de 50 de ani poate fi prea târziu în primul rând pentru pacienții cu rude diagnosticate cu cancer colo-rectal.
„Se pare că factorul genetic este extrem de important, de dominant și de obicei apariția cancerului este mai devreme la descendenți. Dar poate fi prea târziu și pentru pacienții cu factori de risc ce predispun la apariția cancerului colo-rectal. Factorii de risc studiați de-a lungul timpului sunt consumul de alcool, fumatul, dar și consumul de alimente bogate în grăsimi, nitriți etc.“, a explicat dr. Raluca Caraivan.
Investigația se realizează cu ajutorul colonoscopului, un tub flexibil cu cameră video și sursă de lumină în vârf, ce transmite imagini în timp real pe un monitor. Acesta este introdus prin orificiul anal și vizualizează mucoasa colonului pe toată lungimea lui (rect, colon sigmoid, descendent, transvers, ascendent și cec).
Înaintea investigației, pacientul trebuie să consume patru litri de lichide cu o substanță în ele pentru a curăța întreg colonul.
În cazul colonoscopiei realizate cu sedare ușoară, pacientul nu simte absolut nimic. În cazul colonoscopiei fără sedare, din cauza introducerii aerului, pacientul acuză senzația de balonare și uneori chiar durere abdominală, ca niște crampe. Dar aceste dureri, de cele mai multe ori, sunt suportabile.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.