spot_img
AcasăSfaturi medicaleCinci sfaturi de urmat pentru a îngriji pielea cu tendință atopică

Cinci sfaturi de urmat pentru a îngriji pielea cu tendință atopică

- Publicitate -spot_img

Dermatita atopică este o tulburare cronică, inflamatorie, care se manifestă la persoanele cu predispoziție genetică de a dezvolta afecțiuni alergice (atopie): eczemă, rinită alergică, astm bronșic, conjunctivită alergică, alergii alimentare.

Boala se caracterizează în primul rând prin apariția în pusee de leziuni iritative (roșii), cu descuamare (cojițe albe) și extrem de pruriginoase, dispuse pe un fond de xeroză cutanată (uscăciunea pielii) generalizată. Aceste episoade le întâlnim inițial în primele luni de viață și, deși în marea majoritate a cazurilor intensitatea lor se ameliorează odată cu înaintarea în vârstă, această tendință la uscăciune a pielii se va menține toată viața pacientului.

 

Cinci sfaturi de urmat pentru a îngriji pielea cu tendință atopică

 

  1. Folosește produse dermato-cosmetice fără iritanți (parfum, alcool, uleiuri esențiale). Astfel de produse au în spate nenumărate studii clinice, sunt sigure și pot fi aplicate cu încredere chiar și pe cel mai sensibil tip de piele.
  2. Emolierea pielii imediat după baie/duș este obligatorie chiar în absența simptomatologiei, pentru că atunci pielea are cel mai mult nevoie de hidratare. Se recomandă uscarea pielii după duș prin tapotarea ușoară cu prosopul și nu prin ștergere, pentru a nu o agresa. Imediat după aceea, este ideală aplicarea unui emolient, care va sigila astfel umezeala de la suprafața pielii și o va menține în acest mod hidratată o perioadă mai lungă de timp.
  3. Emolientul ideal este sub formă de balsam sau cremă. Produsele emoliente precum un balsam au o consistență mai onctuoasă, prevenind astfel pierderile suplimentare de apă de la nivelul pielii.
  4. Caută ajutor specializat sau aplică diferite metode de reducere a stresului. Unul dintre principalii factori agravanți sau declanșatori ai puseurilor de dermatită atopică este stresul. De asemenea, un studiu clinic recent a demonstrat faptul că pacienții care suferă de dermatită atopică sunt mai predispuși să dezvolte depresie sau diferite alte afecțiuni de tip anxios. Prin urmare, dacă simți că stresul îți afectează viața, discută cu un specialist sau încearcă tehnici de relaxare de tipul: yoga, meditația, respirația profundă și conștientă.
  5. Poartă haine lejere și din materiale naturale. Articolele vestimentare strâmte produc fricțiune, care irită pielea sensibilă. Materialele sintetice, dar și cele naturale aspre (precum lâna) pot de asemenea agrava eczemele. Optează pentru materiale moi (bumbac, mătase), care să nu sufoce pielea.
- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.