spot_img
AcasăBoli si afectiuniCe este și când se recomandă ecografia vasculară

Ce este și când se recomandă ecografia vasculară

- Publicitate -spot_img

Ultrasonografia (ecografia) este o metodă de examinare imagistică bazată pe folosirea ultrasunetelor, este simplă, neinvazivă și fără riscuri. Ecografia a devenit una dintre investigațiile paraclinice cu cea mai mare adresabilitate din practica medicală.
Ecografia Doppler vasculară oferă medicului informații nu doar asupra morfologiei structurilor examinate, dar și date funcționale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări și/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificați, mai rar particularități anatomice de dezvoltare sau vindecări greșite) și poate oferi medicului avizat o informație extrem de utilă organizării tratamentului medicamentos sau chirurgical.
Această investigație este prescrisă de obicei de către medicii chirurgi cardiovasculari și vasculari, cardiologi, interniști și neurologi, însă recomandarea poate veni și din partea medicului diabetolog, nefrolog, oftalmolog, endocrinolog, ortoped sau reumatolog. În recomandare este util să fie specificat un diagnostic, motivul, scopul și segmentul anatomic care urmează să fie examinat.
Diagnosticul ecografic este un diagnostic de imagine și nu unul de afecțiune sau anatomic. Prin interpretarea imaginilor ecografice, se poate ajunge la o concluzie cât mai aproape de adevăr și incadrând informațiile obținute în contextul celorlalte date clinice și de laborator, se poate ajunge la un diagnostic al afecțiunii.
Ecografia Doppler vasculară se efectuează țintit, asupra arterelor sau venelor și pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide și vertebrale, aorta abdominală etc.). Aceasta poate furniza o hartă funcțională sub forma unei imagini color care arată fluxul de sânge în artere și vene. Analiza Doppler spectrală permite înregistrarea undelor de flux Doppler din lumenul vaselor. Este astfel posibilă vizualizarea modificărilor modelelor de flux intravascular și calcularea vitezelor de flux, permițând cuantificarea severității bolii vasculare.
Ecografia vasculară este indicată atât în diagnosticul bolilor arteriale, cât și a celor venoase.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.