spot_img
AcasăSfaturi medicaleAvertisment! Nu neglijaţi înţepăturile de ţânţari, virusul West Nile poate fi lesne...

Avertisment! Nu neglijaţi înţepăturile de ţânţari, virusul West Nile poate fi lesne transmis

- Publicitate -spot_img

Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că nu trebuie neglijate înţepăturile de ţânţari şi prezintă cinci semne de alarmă care impun prezentarea de urgenţă la spital.

„Europa este în alertă din cauza virusului West Nile transmis de ţânţari. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a avertizat deja asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de apariţie a multor boli transmise de ţânţari. Medicii de la infecţioase se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri”, scrie dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, sunt cinci semne de alarmă care impun prezentarea la Urgenţă: febră ridicată însoţită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înţepătura de ţânţar.

”Este necesară spitalizarea pacientului şi tratarea cu medicaţie intravenoasă. Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, greţuri, vărsături, dureri musculare şi articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătăţeşte cam după 7 – 10 zile”, afirmă Ciuhodaru.

În opinia sa, prevenţia rămâne cea mai bună alternativă.

„Evitaţi înţepăturile de ţânţar (chiar dacă ieşiţi afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul şi răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de ţânţari. Evitaţi activităţile în aer liber în această perioadă sau folosiţi pe pielea expusă substanţe care resping insectele. Substanţele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele. Purtaţi haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi, dar, atenţie, ţânţarii pot înţepa şi prin haine. Aplicarea de substanţe care resping ţânţarii pe bază de permethrin pe suprafaţa hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecţie. Utilizaţi şi verificaţi integritatea plaselor contra insectelor” – sunt recomandările lui Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, medicul atrage atenţia că poate fi limitată înmulţirea ţânţarilor reducând locurile în care bălteşte apa din jurul caselor şi din subsolurile blocurilor.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.