spot_img
AcasăBoli si afectiuniAvertisment al unui reprezentant ONU: România, pe primul loc în UE la...

Avertisment al unui reprezentant ONU: România, pe primul loc în UE la cazurile de tuberculoză

- Publicitate -spot_img

Lucica Diţiu, medic specialist în boli pulmonare şi cercetător, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a declarat că România ocupă primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de pacienţi bolnavi de tuberculoză, alăturându-se unor ţări din Asia Centrală.

Potrivit reprezentantului ONU, cazurile de tuberculoză din România au scăzut în ultimii ani, dar, cu toate acestea, rămân la nivel ridicat.

„Din păcate, în România se găseşte cel mai mare număr de cazuri de persoane cu tuberculoză din Uniunea Europeană. Acum vreo 15 ani erau în jur de 30.000 de cazuri, de departe cele mai multe din UE şi acum continuăm să fim pe primul loc, avem vreo 13.000 – 14.000 de cazuri, şi din nou continuăm să fim de departe pe primul loc. Ca şi raportate la suta de mii de locuitori, ne putem compara cu Kazahstan, Uzbekistan, Tajikistan, Filipine. Din punct de vedere al educaţiei sanitare, ne putem compara cu India”, a declarat cercetătorul Lucica Diţiu.

Pentru reducerea numărului de îmbolnăviri, a precizat specialistul, este nevoie de prevenţie, un program naţional de control al tuberculozei şi de proiecte pe care administraţiile locale pot să le desfăşoare inclusiv cu ajutorul unor fonduri puse la dispoziţie de Naţiunile Unite.

„Este un program naţional de control al tuberculozei care era foarte bine organizat la nivel teritorial, nu este suficient să fie organizat doar la nivel de Bucureşti şi care ar trebui să fie revigorat, accentuare pe diagnosticare rapidă şi o foarte bună monitorizare a pacienţilor în teritoriu. Trebuie făcută prevenţie. Eu conduc o organizaţie care se numeşte STOP TB Partnership a Naţiunilor Unite în Geneva. Derulăm în jur de 300 de milioane de euro pe an, bani pe care îi oferim ţărilor cu cazuri numeroase de tuberculoză. Avem parteneriate cu oraşe mari precum Mumbai, Seul, Johannesburg”, a mai precizat cercetătorul român.

Lucica Diţiu este medic specialist în boli pulmonare şi cercetător. S-a născut la Buzău în data de 11 mai 1968, a urmat cursurile Şcolii Generale Nr.15, a absolvit Liceul „B.P.Hasdeu” iar în anul 1992 Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. A devenit medic specialist în boli pulmonare la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” iar în anul 1999 a primit un certificat de specialist în Sănătate publică internaţională de la Universitatea „George Washington”. Şi-a început cariera internaţională în anul 2000 la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ofiţer medical pentru Tuberculoză în Albania, Kosovo şi Macedonia. În anul 2012 a devenit director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Naţiunilor Unite, unde conduce o echipă de peste 100 de persoane.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.