spot_img
AcasăDietaAlimentele ce contribuie la răcorirea corpului şi meniurile care nu necesită preparare...

Alimentele ce contribuie la răcorirea corpului şi meniurile care nu necesită preparare termică fac căldura suportabilă

- Publicitate -spot_img

Adina Rusu, preşedinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi, a declarat pentru AGERPRES că, în această perioadă, este esenţial să asigurăm organismului o hidratare corespunzătoare şi un aport energetic optim pentru a face faţă temperaturilor extreme de afară.

Ea consideră că, deşi nu reprezintă un panaceu, „alimentele care contribuie la răcorirea corpului şi meniurile care nu necesită preparare termică pot face valurile de căldură mai suportabile”.

„Dacă încercaţi să învingeţi căldura din această vară, s-ar putea să reconsideraţi nu doar ce alimente şi băuturi alegeţi să includeţi în meniul dumneavoastră zilnic, ci şi cât mâncaţi la fiecare masă. Astfel, în special în zilele călduroase, este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantităţi mari de alimente la aceeaşi masă poate îngreuna digestia. Mai mult, reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce munceşte să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce şi mai multă căldură”, afirmă Adina Rusu.

Conform unui studiu realizat în acest sens, susţine aceasta, reducerea aportului zilnic de calorii cu aproximativ 23% poate scădea temperatura corpului cu aproape jumătate de grad Celsius.

„Deşi nu pare o scădere uriaşă, alături de alte strategii, această metodă ar putea ajuta la prevenirea insolaţiei şi a problemelor conexe. De asemenea, menţinerea unei hidratări optime este esenţială pentru a înlocui apa pierdută de organism prin transpiraţie. Astfel, în zilele călduroase, ar fi indicat să suplimentăm aportul de lichide cu cel puţin 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. Însă, atunci când ne referim la hidratare, nu trebuie să luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite, întrucât acestea stimulează eliminarea unei cantităţi şi mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea şi făcându-ne să ne simţim tot mai slăbiţi şi mai lipsiţi de energie. Acelaşi efect apare şi în cazul băuturilor care conţin cofeină, atunci când sunt consumate în exces”, a explicat Adina Rusu.

Aceasta precizează totodată că temperatura optimă a apei consumate în vederea eficientizării hidratării reprezintă un alt subiect de dezbatere printre specialiştii în sănătate.

„În timp ce nu există studii solide care să susţină eventualele efecte nocive ale consumului de apă rece, trebuie să conştientizăm faptul că lichidele reci nu sting setea mai repede, ci doar ne creează senzaţia că o fac. Astfel, putem avea senzaţia că ne răcorim mai rapid, riscând să bem mai puţine lichide. Întrucât în zilele caniculare nici consumul băuturilor calde nu reprezintă cea mai confortabilă opţiune, ideal ar fi să optăm pentru apă la temperatura camerei sau uşor răcită, asigurându-ne astfel că obţinem şi senzaţia de răcorire, dar şi consumul unei cantităţi corespunzătoare de lichide”, menţionează Adina Rusu.

Potrivit acesteia, prin transpiraţie corpul nostru nu pierde doar apă, ci şi săruri minerale şi vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, în zilele călduroase, ne putem simţi mai apatici, obosiţi şi lipsiţi de energie.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.