Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă că aproximativ 80 la sută din prezentările în unităţile de primiri urgenţe ar trebui să meargă în altă parte, în ambulatorii sau la medicii de familie, şi a recunoscut că supraaglomerarea unor spitale duce la oboseala cronică a personalului medical.
„În mod evident, există zone în care suprasolicitarea este evidentă. Nu se petrece acest lucru în toate zonele. Spitalele de urgenţă, acolo unde se prezintă foarte mulţi pacienţi, au această problemă. Sunt două elemente de luat în considerare. Unul – atractivitatea locului de muncă, pentru a putea completa personalul în zonele acestea fierbinţi, şi mai este un element la care lucrăm foarte intens, de dezvoltare a acelor servicii medicale prespitaliceşti care să scadă presiunea pe spitale”, a explicat Alexandru Rafila.
Acesta a susţinut că, pentru a degreva spitalele de urgenţă şi unităţile de primire a urgenţelor de pacienţi, trebuie pus la punct sistemul de sănătate al ambulatoriilor de specialitate.
„Să ştiţi că 70 – 80 la sută din prezentările în unităţile de primiri urgenţe nu ar trebui să fie acolo, dar oamenii nu au unde să se ducă în altă parte. Reţeaua de specialitate pe care o dezvoltăm acum prin PNRR şi serviciile pe care le dezvoltăm în ambulatorii, atât la medicul de familie cât şi în ambulatoriul de specialitate, vor rezolva în timp această problemă. Lucrurile nu se pot rezolva peste noapte. E un proces”, a declarat ministrul Sănătăţii.
În opinia sa, până în 2028 va fi echilibrat şi mai bine stabilit accesul la serviciile medicale.