spot_img
AcasăBoli si afectiuniAfecţiuni ale ficatului. Care sunt simptomele cancerului hepatic şi cum îl prevenim

Afecţiuni ale ficatului. Care sunt simptomele cancerului hepatic şi cum îl prevenim

- Publicitate -spot_img

Bolile hepatice pot fi moștenite (genetice) sau pot fi cauzate de o varietate de factori care afectează ficatul, precum virusurile și consumul de alcool. Obezitatea este și ea, de asemenea, asociată cu afecțiunile hepatice.

 

Simptomele bolilor hepatice includ:

 

– Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter);

– Durere și creștere în volum a cavității abdominale;

– Umflarea picioarelor și a gleznelor;

– Piele iritată;

– Urină închisă la culoare;

– Scaun deschis la culoare;

– Oboseală cronică;

– Greață sau vărsături;

– Pierderea poftei de mâncare;

– Tendința de a te învineți ușor.

 

Paraziții și virușii pot infecta ficatul, provocând inflamații care slăbesc funcția hepatică. Virusurile care provoacă leziuni hepatice pot fi răspândite prin sânge sau lichid seminal, alimente sau apă contaminate, ori prin contactul cu o persoană infectată.

Cele mai frecvente tipuri de infecție hepatică sunt virusurile hepatitei:

 

– Hepatita A

– Hepatita B

– Hepatita C

 

Bolile prin care sistemul imunitar atacă anumite părți ale corpului (bolile autoimune) pot afecta și ficatul. Aceste boli sunt capabile să denatureze arhitectura normală și funcțională a organului, perturbându-i, astfel, funcțiile. Exemple de boli hepatice autoimune sunt:

– Hepatita autoimună;

– Ciroza biliară primitivă;

– Colangita sclerozantă primitivă.

 

Cancerul hepatic apare atunci când la nivelul ficatului se formează o tumoare de natură malignă. Poate fi cauzat de o serie de factori de risc precum Hepatita C, obezitatea, ficatul gras, consumul de alcool sau factorii genetici.

 

Simptomele cancerului hepatic includ:

 

– Scăderea nemotivată în greutate;

– Pierderea apetitului;

– Senzația de sațietate după o masă deloc copioasă;

– Greață și vărsături;

– Mărirea ficatului;

– Mărirea splinei;

– Durere la nivelul cavității abdominale;

– Inflamarea cavității abdominale;

– Prurit;

– Icter.

 

De fiecare dată când ficatul este agresat, acesta încearcă să se repare singur. În cadrul acestui proces, se formează țesutul cicatricial care îngreunează funcționarea normală a organului. Pe măsură ce boala avansează, ficatul va avea din ce în ce mai puțin țesut sănătos. Ciroza este ultimul stadiu al fibrozării ficatului.

Deteriorarea ficatului produsă de ciroză este, în general, ireversibilă. Dar, dacă este diagnosticată din timp și cauza este tratată, daunele suplimentare pot fi limitate.

Dacă ciroza nu este tratată, ficatul va funcționa defectuos sau va ajunge în stadiul de insuficiență hepatică, punând, astfel, viața în pericol.

 

Iată câteva sfaturi acordate de specialiştii Minifarm, pentru a preveni bolile hepatice:

 

– Consumă alcool cu ​​moderație. Pentru adulții sănătoși, asta înseamnă până la o băutură pe zi în cazul femeilor și până la două băuturi pe zi în cazul bărbaților. Consumul a mai mult de opt băuturi pe săptămână pentru femei, respectiv 15 pentru bărbați poate fi considerat deja un risc crescut;

– Protejează-te în timpul actului sexual. Dacă vrei un tatuaj sau un piercing, ai grijă unde le faci. Fii atent la curățenie și la modul în care sunt sterilizate instrumentele.

– Vaccinează-te. Discută cu medicul tău despre cum te poți vaccina împotriva hepatitei A și hepatitei B.

– Nu exagera cu medicamentele. Ia medicamente (cu sau fără prescripție medicală) doar atunci când este nevoie și numai în doze recomandate. Nu amesteca medicamentele cu alcool.

– Evită contactul cu sângele și fluidele corporale ale altor persoane Virusurile hepatitei pot fi răspândite prin înțepături de ac accidentale sau prin curățarea necorespunzătoare a sângelui sau a lichidelor corporale.

- Publicitate -
- Editia digitala -spot_img

Merita citit

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Related News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.